Transformative Learning & Development
L&D Studio
powered by AELIA
Insights
from experts
«Χάρη στη νευροπλαστικότητα, ο εγκέφαλός μας έχει την ικανότητα να αλλάζει και να προσαρμόζεται. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι αυτή η ικανότητα δεν παύει να υφίσταται σε κάποια ηλικία αλλά συνεχίζεται για όλη μας τη ζωή.»
Ας ξεκινήσουμε αποσαφηνίζοντας τον όρο «grind culture». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το grind culture είναι ένα μοντέλο ζωής, το οποίο ασπάζεται την ασταμάτητη εργασία με στόχο τη μέγιστη παραγωγικότητα. Πρακτικά, υποστηρίζει ότι, για να πετύχει κανείς, πρέπει να προσπαθεί συνέχεια και να μην ξεκούραζεται. Βέβαια, το μόνο που καταφέρνει είναι να οδηγηθεί σε υπερκόπωση ή και απομόνωση.
Το grind culture παρατηρείται έντονα στον τεχνολογικό τομέα, ίδιως σε startup και περιβάλλοντα όπου η πίεση είναι συνεχής, αλλά και σε χώρες όπου οι άνθρωποι φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται πλήρως τη σημασία της ξεκούρασης. Γι’ αυτό και βλέπουμε οργανισμούς στις Βόρειες Χώρες να έχουν αρχίσει να υιοθετούν την 6ωρη ή την 4ήμερη εργασία (ή και τα δύο συνδυαστικά) και πλέον να καθιερώνουν παροχές όπως γονεϊκές άδειες και στους 2 γονείς και άρτια δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε οι γονείς να μην ανησυχούν για τη φροντίδα των παιδιών τους όσο εκείνοι εργάζονται. Σε αντιδιαστολή με το grind culture, οι Ιάπωνες (που είναι από τους πιο παραγωγικούς λαούς) έχουν μια φιλοσοφία που λέγεται kaizen και ασπάζεται τη συνοχή και την αρμονία.
Οι επιπτώσεις του grind culture είναι πολλαπλάσιες των επακόλουθων επιτευγμάτων, καθώς είναι προσωρινά. Το να εργαστούμε περισσότερο μπορεί να καταστείλει τυχόν ενοχές, αλλά δεν βοηθάει τον εγκέφαλό μας να κάνει τη δουλειά που πρέπει. Η συνεχής δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες και burnout καθώς και σε μείωση της δημιουργικότητας. Ίδιως το χρόνιο στρες αυξάνει τα ποσοστά κορτιζόλης, πράγμα που μειώνει τη λειτουργία της μνήμης και οδηγεί σε ανεπαρκή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε από την τροφή καθώς και σε διαταραχές στην πέψη και στον ύπνο, ενώ το burnout μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.
Η νευροεπιστήμη και η ψυχολογία μάς υπενθυμίζουν την αξία της ισορροπίας. Υγιής εγκέφαλος είναι αυτός που αναπαύεται ώστε να είναι σε θέση να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και να ανανεώνεται. Έτσι αποδίδει στον μέγιστο βαθμό, ενώ παράλληλα προστατεύται από μακροχρόνιες συνέπειες και την υπερκόπωση. Το να ενσωματώσουμε τον χρόνο ξεκούρασης στην καθημερινότητά μας (θεωρώντας τον αναπόσπαστο μέρος της παραγωγικότητάς μας) είναι καθοριστικής σημασίας για να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία μας.
Σας έχει τύχει να αντιμετωπίζετε ένα εργασιακό πρόβλημα, να αναζητάτε λύση για ώρες και, μόλις κάνετε μια παύση, να βρείτε τη λύση; Αυτό συμβαίνει επειδή ο προμετωπιαίος λοβός είναι το πιο πρόσφατα δημιουργημένο και αναπτυγμένο μέρος του εγκεφάλου και, ως εκ τούτου, έχει περιορισμένη «χωρητικότητα», δηλαδή «γεμίζει» λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών. Επιπλέον, όταν αναζητάμε μια λύση, συνήθως ακολουθούμε επανειλημμένα την ίδια συλλογιστική και αυτό το μοτίβο ενισχύεται στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να διερευνήσουμε εναλλακτικές. Όταν λοιπόν κάνουμε ένα διάλειμμα, χαλαρώσουμε ή κοιμηθούμε, ο προμετωπιαίος λοβός (όπου γίνεται η επεξεργασία πληροφοριών και η διαχείριση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων) ανανεώνεται και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσουμε πράγματα που αγνοούσαμε ή να επεξεργαστούμε αποτελεσματικότερα τις ίδιες πληροφορίες. Στον προμετωπιαίο λοβό καταστρώνονται και οι στρατηγικές μας, συνεπώς, κάνοντας παύσεις, μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερες στρατηγικές καθώς και να προσδιορίσουμε και να ευθυγραμμίσουμε τους στόχους και τις αξίες μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή όσο περισσότερες πληροφορίες λαμβάνουμε, τόσο πιο επιτακτικός καθίσταται ο επαναπροσδιορισμός.
Όταν δεν κάνουμε παύσεις, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μια κατάσταση συνεχούς έντασης, να μην τρεφόμαστε και να μην κοιμόμαστε σωστά. Αν μάλιστα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε συμπτωματολογία κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής, ακόμα και το feedback που λαμβάνουμε δεν το αξιοποιούμε σωστά. Υπάρχει ένα σήμα στον εγκέφαλο το οποίο ενεργοποιείται ακριβώς και αποκλειστικά όταν κάνουμε λάθος, για να μάθουμε από το λάθος και να κάνουμε σωστή επιλογή στο μέλλον. Στα άτομα που βιώνουν πολύ έντονη πίεση ή κατάθλιψη αυτό το σήμα δεν παράγεται καθόλου ή δεν παράγεται σωστά και μένουν προσκολλημένα στο λάθος. Συνεπώς, οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο στιγμιαίες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον 1ο χρόνο του Covid το άγχος και η κατάθλιψη σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 25%. Ο Covid ήταν μεν μια μεγάλη κρίση, ωστόσο μικρότερης εμβέλειας κρίσεις αντιμετωπίζουμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων γεωπολιτικών κρίσεων που μας επηρεάζουν άμεσα. Τέτοιες καταστάσεις έρχονται να γιγαντώσουν τυχόν δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουμε στη δουλειά.
Είναι θεμελιώδες να ενισχύσουμε την αυτογνωσία μας, ώστε να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του. Ακόμα όμως και αν δεν το ακούσουμε πρωτογενώς, βρίσκει τον τρόπο να μας «μιλήσει» εκδηλώνοντας συμπτώματα όπως ημικρανία, πυρετό, βουλιμία ή ανορεξία, αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.
Ο ύπνος είναι πολύ βασικός. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται απαραιτήτως 7-9 ώρες ύπνου, ενώ ειδικά οι γυναίκες χρειάζονται 9-10 ώρες ύπνου λόγω του αρμονικού κύκλου τους. Μελέτες ύπνου δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται συστηματικά λιγότερες ώρες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τη μείωση της γνωστικής τους ικανότητας μέχρι να κάνουν κάποιο σοβαρό λάθος ή να εξαντληθούν πλήρως.
Ο εγκέφαλος, όσο δραστήριος είναι όταν είμαστε ξύπνιοι, εξίσου ενεργός είναι όταν κοιμόμαστε. Απλώς κάνει τελείως διαφορετικές διεργασίες, που μπορεί να είναι πιο σημαντικές από αυτές που κάνει όταν είμαστε σε επαγρύπνηση! Όταν κοιμόμαστε:
-
ενισχύεται η μνήμη,
-
επασυνδέονται νευρωνικά δίκτυα,
-
γίνεται το «κλάδεμα» νευρωνικών δικτύων που δεν χρησιμοποιούνται και «καθαρίζει» ο εγκέφαλος μέσω του γλοιακών κυττάρων,
-
συντονίζεται ο μεταβολισμός και ρυθμίζεται ο κιρκάδιος ρυθμός,
-
απομακρύνονται οι τοξίνες από τα όργανα.
Ενδεικτικές πρακτικές χαλάρωσης είναι οι εξής:
-
η επαφή με τη φύση (για παράδειγμα, το forest bathing συνδέεται με τη μείωση της κορτιζόλης και τη βελτίωση της διάθεσης),
-
η επαφή με το υδάτινο στοιχείο (για παράδειγμα, το κρύο ντους βελτιώνει την παραγωγή της ντοπαμίνης),
-
η άσκηση,
-
η μουσική, η ζωγραφική,
-
το journaling,
-
η αποσύνδεση από την τεχνολογία,
-
οι ασκήσεις mindfulness, που μειώνουν την υπερδραστηριότητα της αμυγδαλής (η οποία συνδέεται με τη συναισθηματική φόρτιση),
-
οι ασκήσεις αναπνοής.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς το σώμα επηρεάζει το πνεύμα, για να μάθουμε να συγχρονιζόμαστε με το σώμα μας. Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας παράγεται σε συνθήκες μειωμένου άγχος, ποιοτικού ύπνου και άσκησης. Αυτός είναι ο βασικότερος παράγοντας της νευροπλαστικότητας, δηλαδή της ικανότητας του εγκεφάλου να αναγεννάται, να μαθαίνει και να θυμάται. Αυτός ο παράγοντας, όταν κυμαίνεται σε υγιή επίπεδα, βελτιώνει τη μνήμη, τη μάθηση και τη δημιουργικότητα, προστατεύει το νευρικό σύστημα από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Alzheimer και το Parkinson και συμβάλλει στη διαχείριση βασικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το στρες Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ιππόκαμπο, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη, και προστατεύει τους νευρώνες από τυχόν εκφύλιση.
Χάρη στη νευροπλαστικότητα, ο εγκέφαλός μας έχει την ικανότητα να αλλάζει και να προσαρμόζεται. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι αυτή η ικανότητα δεν παύει να υφίσταται σε κάποια ηλικία αλλά συνεχίζεται για όλη μας τη ζωή.
Η νευροπλαστικότητα ενισχύεται με την άσκηση, καθώς βελτιώνεται η ροή του αίματος και προάγεται η παραγωγή του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα. Έτσι, είμαστε σε θέση να μαθαίνουμε, που σημαίνει ότι στον εγκέφαλό μας δημιουργούνται νέοι νευρώνες που, αφού ενωθούν, δημιουργούν με τη σειρά τους νέα νευρωνικά δίκτυα. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, μαθαίνουμε μια γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο, δεξιότητες που αποδεδειγμένα ενισχύουν τη νευροπλαστικότητα. Άλλες μέθοδοι ενίσχυσης είναι οι ασκήσεις mindfulness (στατικές ή εν κινήσει) και φυσικά η σωστή διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος. Τέλος, για την υγεία του εγκεφάλου συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και ουσιών.
Πολλοί νομίζουν ότι το multitasking έχει θετικές συνέπειες, αλλά δεν ισχύει. Υπάρχει, άλλωστε, το ρητό «neurons that wire together, fire together». Όταν προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος δεν ενισχύει αποτελεσματικά το εκάστοτε νευρωνικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να διασπώνται η προσοχή και η ενέργεια αλλά και να υπονομεύεται η ποιότητα της νευρωνικής ενίσχυσης. Όταν, όμως, επιλέγουμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε ένα πράγμα, ο εγκέφαλος επιστρέφει σε βασικές λειτουργίες και δίνεται χώρος στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα να κάνει τη δουλειά του, που δεν είναι άλλη από τη χαλάρωση του οργανισμού.
Εξελικτικά, οι άνθρωποι επιβίωσαν γιατί έμαθαν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να αξιοποιούν τη δυναμική της ομάδας για να καλυφθούν τυχόν αδυναμίες. Αυτό είναι θεμελιώδες. Είμαστε προγραμματισμένοι να λειτουργούμε σε ομάδες.
Με την καλή συνεργασία και τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής μέσω της ντοπαμίνης και της ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της σύνδεσης, μειώνει το άγχος και την αρτηριακή πίεση, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα από τις βλαβερές συνέπειες του χρόνιου στρες και ενισχύει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας.
Όταν συνεργαζόμαστε, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί μέσω των κατοπτρικών νευρώνων, οι οποίοι συνθέτουν ένα σύστημα του εγκεφάλου χάρη στο οποίο μαθαίνουμε μέσω της μίμησης και ενισχύεται η ενσυναίσθηση, ενώ ο προμετωπιαίος λοβός λειτουργεί καλύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγεται ντοπαμίνη όταν λαμβάνουμε επιβράβευση και αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας. Τέλος, όταν εργαζόμαστε σε συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης, δεν ενεργοποιούνται μηχανισμοί προστασίας όπως το άγχος και ο φόβος.